Pagina's

woensdag 29 juli 2015

Raw Food Diner: crackertjes, courgette spaghetti & choco muffins

Hey allemaal,

Vandaag maken we een 3-gangen diner, maar niet zomaar een diner. Grotendeels een raw food diner.
Je moet het echt eens proberen. Supergezond en lekker! 
Voorgerecht: crackertjes met guacamole.
Hoofdgerecht: courgette-spaghetti met pesto en "rawmezan"
Nagerecht: chocomuffins met blauwe bessen

 Veel plezier met lezen en succes met het maken ;-).








Raw food is eten dat maximaal tot 42 graden is verhit. De mineralen en /… blijven dan het beste bewaard. Het is dus super gezond en lekker! Wij laten hier ook gerechten zien die in de oven gemaakt kunnen worden en dus boven de 42 graden. Als je niet in de oven wilt bakken kun je een zogenaamde dehydrator gebruiken. Klik hier voor een uitleg over de dehydrator.



We beginnen met een drankje. 

Wat heb je nodig?
-          Een kan water
-          Een halve meloen
-          Een handvol aardbeien
-          Bosje munt




Wat moet je doen?
Het enige wat je moet doen is het fruit snijden en in de kan met water doen. En een uurtje laten staan.
Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken.

Onze kan komt van de Xenos en was 20 euro. Maar er zijn voldoende alternatieven bij Action, Blokker en Hema.






Het voorgerecht
Crackertjes met guacamole




Crackers
Het recept van dit gerecht hebben wij uit het boek "power food" van Rens Kroes. Klik hier voor een linkje van haar boek.
Je kunt de crackers in een zogenaamde dehydrator maken. Deze oven bakt tot 42 graden, maar je kunt natuurlijk, ook zoals Rens Kroes ''stiekem'' in de oven bakken op 180 graden.

Wat heb je nodig?
- 3 volle el pompoenpitten
- 3 volle el zonnebloempitten
-3 volle el lijnzaad
-7 el sesamzaad
-3 volle el gepofte amaranth
-3 volle el havermout
-80 g roggemeel
-90 g boekweitmeel
-1 tl wijnsteenbakpoeder
-1 1/2 tl zout
-2 el kokosolie
-125 ml water





Wat moet je doen?
Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer het even door. Doe vervolgens de kokosolie er bij en roer dat ook weer even door.
Doe dan beetje bij beetje het water er bij tot dat het een plakkerig geheel wordt.
Leg het op een bakplaat en maak er een platte rechthoek van. Snij met een mes of pizzasnijder vierkantjes of grote rechthoeken. Vervolgens stop je het in de oven voor 45 min.











Guacamole

Wat heb je nodig?
-4 rijpe avocado's
-1 teentje knoflook
-3 takjes verse koriander
-8 cherry tomaatjes
-1/2 rode ui
-2 el extra vierige olijfolie
-zee- of himalayazout en zwarte peper
-limoensap, optioneel



Wat moet je doen?
Doe alle avocado's in een blender.
Snij de knoflook, de koriander, tomaatjes en de ui in kleine stukjes.
Doe de knoflook en de helft van de ui bij de avocado's en mix dit totdat het romig is.
Doe het dan in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe.
Voeg daarna eventueel wat zout en peper toe. Of sprenkel er nog een limoensap overheen.
Dit kun je gebruiken als dip bij de crackers.











Hoofdgerecht
 Courgette spaghetti met pesto en rawmezan
 (helemaal raw)
Dit recept hebben wij uit het boek "Lekker Raw" van Sandra de Vos.
Klik hier voor een linkje van haar boek.

Wat heb je nodig?

"Spaghetti"
-2 courgettes

Pesto
-3/4 cup gepelde pistachenoten
-1/2 cup extra vergine olijfolie
-1 bosje basilicum ( met steeltjes)
-1 el verse citroensap(eigen smaak|)
-1/8 tl Himalayazout 





Rawmezan
-1/4 cup pijnboompitten
-1/4 cup edelgistvlokken
-1/8 cup walnoten
-1/8 tl Himalayazout




Wat moet je doen?

"Spaghetti"

De courgettes raspen. Wij deden dat met een ''spiralizer''
Bij groupon heb je soms ook aanbiedingen voor apparaten om sliertjes te maken.
Als je dat hebt gedaan kun je het in een kom doen en er kleinere stukjes van knippen of snijden.



De kaas (rawmezan)
Het enige wat je moet doen is alle ingrediënten pulsen in een mixer tot een kruimelig geheel is.
 De rawmezan kun je er apart bij serveren.



Pesto( pistache-basillicumpesto)
Knip de basilicumblaadjes van het bosje en doe samen met citroensap, zout en olijfolie in de keukenmachine.
Mix het kort zodat de basilicum fijn is gehakt.
Voeg de pistachenootjes toe en pulse-blend dit totdat er een pesto met kleine stukjes ontstaat.
Je kan naar eigen keuze nog extra zout,olijfolie of citroensap erbij doen.



De pesto kun je door de spaghetti doen en serveren.




Grappig is dat een vriendin van ons niet van groenten houdt. Maar dit gerecht vond ze zo lekker!
Ze dacht dat ze echte spaghetti met kaas aan het eten was. Ook horen we van andere mensen verrassend leuke reacties hoe lekker een koude maaltijd wel niet kan zijn.

Wij hebben dit bekertje gekregen op het Raw food festival en nemen hier ons eten ook vaak in mee naar school!
Zo´n soort beker is ook te koop bij Xenos, dan kun je in de deksel de pesto doen of de kaas super handig toch?!



Dan gaan we nu het toetje maken...

Nagerecht
Choco muffins



Wat heb je nodig?
-250g speltmeel
-75g rauwe cacao 
-120g kokosbloesemsuiker
-1 el wijnsteenpoeder
-1/2 tl zeezout
-1tl vanille extract
-2 bananen
-1 ei
-175g dadels geweekt en zonder pit
-90 g kokos olie
-100 ml warm water
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe  het speltmeel, cacao, kokosbloesemsuiker, wijnsteenpoeder en het zout in een kom.
De rest van de ingrediënten mix je in een blender tot een romig geheel.
Doe het mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles nog even goed door.
Doe het dan in de vormpjes en bak ze 35 minuten
Super leuk en lekker om ze met wat blauwe bessen te serveren!



















Smakelijk eten!! <3







































Geen opmerkingen:

Een reactie posten